Zwanger tijdens de coronacrisis

Zwanger tijdens de coronacrisis

Een paar weken geleden dachten we nog dat het hele coronagebeuren “maar een griepje” was. Ondertussen voelen we de lockdown in de lucht hangen en staat ons hele leven aardig op zijn kop. Hoe dat is voor mij als zwangere, of ik me zorgen maak en welke voorzorgsmaatregelen ik neem vertel ik in deze blog.

Moet je je als zwangere nou zorgen maken om het coronavirus?

Het korte antwoord is: nee. Het lijkt geen blijvende gevolgen te hebben voor de baby of moeder als je het krijgt tijdens de zwangerschap en over het algemeen worden kleine kinderen en zwangeren er niet heel erg ziek van.

Het lange antwoord is: maak je niet te veel zorgen, maar wees wel voorzichtig. Er zijn namelijk wel degelijk een paar risico’s aan het doorlopen van dit soort ziektes tijdens de zwangerschap.

Als we de vergelijking maken met de gewone griep…

Bij gebrek aan goede en volledige research over corona bij zwangeren (daar is het simpelweg nog te vroeg voor) moeten we het doen met de beste vergelijking die we kunnen vinden: de griep.

Wat weten we over griep tijdens de zwangerschap?

  • Door de zwangerschap is je immuunsysteem verzwakt en heb je een verhoogde kans om ziek te worden
  • Volgens het RIVM hebben zwangeren tijdens een pandemie een hoge mortaliteit (sterftecijfer)
  • Hoge koorts vroeg in de zwangerschap verhoogt het risico op miskramen en aangeboren afwijkingen
  • Hoge koorts in het derde trimester verhoogt het risico op vroegtijdige weeënactiviteit
  • Mogelijk zijn niet alle medicijnen die doorgaans gebruikt worden om ernstige griep of gevolgen daarvan (zoals longontsteking) veilig tijdens de zwangerschap

Hoe ga ik er zelf mee om?

De kans dat je een ernstig verloop van het coronavirus doormaakt is klein, maar toch is het wat mij betreft als ik naar de mogelijke risico’s uit het lijstje hierboven kijkt aan te raden om de kans echt zo klein mogelijk te maken.

In de beginfase was ik er zelf vrij relaxed onder. Ik ging gewoon door met mijn gewone bezigheden. De mensen om mij heen maakten zich aanvankelijk meer zorgen om mijn zwangerschap in combinatie met corona dan ik zelf. Zo werd ik niet geheel vrijwillig in de ‘thuiswerkploeg’ gezet op het werk. Aanvankelijk was ik hier best een beetje gefrustreerd door, maar ondertussen moet ik bekennen dat ik er wel blij mee ben.

Ik vind het psychisch echt heel zwaar om altijd met het hele gezin thuis te zijn. Dit is gewoon echt niet wat ik op dit moment nodig heb. Ik heb ruimte en tijd voor mezelf nodig, en die hebben we nu allemaal niet.

Dat gezegd hebbende…zag ik gisteren een vrouw van mijn leeftijd op televisie die verteld hoe het is om corona te hebben die wél ernstig verloopt en ik zag haar letterlijk happen naar adem. Dat wil je als zwangere echt niet. Want je kunt gewoon minder hebben.

Daar komt nog bij dat als je corona oploopt net voor je bevalling er ook een risico is dat je het overdraagt aan je baby. Die daar waarschijnlijk ook prima tegen kan, maar je wilt toch niet dat JOUW baby de baby is bij wie het wel ernstig verloopt en die met een longontsteking moet kampen net na de geboorte.

Conclusie: je hoeft je niet te veel zorgen te maken. Waarschijnlijk komt alles goed. Maar je hoeft ook geen onnodige risico’s te gaan lopen.

Wat doe ik zelf?

We zitten hier als gezin inmiddels een week in sociale isolatie. Het vergt echt zo ongeveer alles van mijn doorzettingsvermogen om niet toch een vriendin te vragen even te gaan wandelen of niet toch bij mijn moeder op bezoek te gaan maar we doen het gewoon niet. Mijn moeder behoort door haar auto-immuunziekte tot een risicogroep. Haar wel kunnen zien zou het leven een stuk aangenamer maken, maar we willen toch het risico niet nemen.

We gaan nog wel naar buiten, doen boodschappen en gaan wandelen maar wel echt alleen op rustige plekken waar het ook echt lukt om afstand van anderen te houden. Vrienden, familie etc zien we allemaal niet. Werken doet mijn man ook niet, en ik zo veel mogelijk thuis.

Pittig, maar dit is helaas nodig. We will survive.

En wat nou als je het wel krijgt?

First things first: don’t freak out. De kans op een ernstig verloop is klein en we hebben nog steeds goede zorg in Nederland. Neem paracetamol tegen de koorts, drink voldoende, rust goed uit en probeer vooral niet te stressen want ook dat is slecht voor de baby.

Bij koorts boven de 38.5 graden wordt zwangeren aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

Ik hoop dat jullie gezond blijven.

Ps. Ik schreef ook een blog over bevallen tijdens de coronacrisis.

Liefs, Nira

Meer lezen?

RIVM: Griep en zwangerschap

Maternal fever and birth outcome: A prospective study

WHO Q&A on COVID-19, pregnancy, childbirth and breastfeeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *