Wel of geen NIPT?

Wel of geen NIPT?

Ongeveer een week geleden kregen we de uitslag van de NIP-test. Alles was gelukkig in orde en er waren geen nevenbevindingen gevonden. Fijn nieuws natuurlijk, mede omdat de uitslag er al na een week was terwijl we er vorige keer 4 hele weken op hebben moeten wachten. In deze blog vertel ik waarom we gekozen hebben voor de NIPT test.

Wilt u wel of geen prenatale screening laten uitvoeren?

Het is een van de eerste beslissingen die je neemt over je ongeboren kind. Voor ons was het een hele makkelijke beslissing. Toen ik wat rond ging vragen in mijn vrienden- en kennissenkring en meningen op het internet ging opzoeken van anderen kwam ik er achter dat mijn gevoel er over helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ongeveer 82% van de aanstaande ouders kiest ervoor de 20 weken echo te laten doen, terwijl minder dan de helft voor de NIPT kiest. Tegenwoordig wordt nog amper voor de combinatietest gekozen, mede omdat deze een minder zekere uitslag geeft dan de NIPT.

Veel mensen kiezen ervoor de test niet te doen omdat ze bij een slechte uitslag de zwangerschap niet willen afbreken en de test voor hun gevoel niks toevoegt. Anderen doen het niet omdat ze bang zijn dat de test onnodige stress zal opleveren. En weer anderen doen de test niet omdat ze denken dat er risico’s voor de baby aan verbonden zijn (wat nogal een hardnekkig misverstand is dat op internet circuleert). Ook de kosten kunnen een reden zijn om het niet te doen.

Redenen om de test wel te doen variëren van het wél willen afbreken van de zwangerschap bij een slechte uitslag tot het graag vroeg willen weten van het geslacht. In Nederland kan het niet, maar in bijvoorbeeld België krijg je bij de uitslag van de NIPT ook het geslacht van de baby te horen.

Waarom wij de test wél laten doen

In de eerste instantie vooral omdat we het graag wilden weten als onze baby aangeboren afwijkingen heeft, voor zover je dat van tevoren altijd kunt weten.

We willen graag weten waar we aan toe zijn, en weten waar we ons op moeten voorbereiden. Ook wilde ik het graag weten in verband met mijn wens voor een thuisbevalling. Wellicht dat bij een slechte uitslag van de NIPT ik toch liever in het ziekenhuis zou bevallen.

Samengevat kwam het er op neer dat het gevoel zei doen! En het gevoel zei dat als we het niet zouden doen ik de hele zwangerschap met een stemmetje in mijn hoofd zou lopen dat zich zou afvragen of we het niet toch hadden moeten laten onderzoeken.

En wat nou als de uitslag slecht geweest was?

Tja, lekker makkelijk om over te praten als je al weet dat de uitslag goed is he?

Ik durf het bijna niet te zeggen. En dat vind ik best wel stom van mezelf. Maar ik voel de moedermaffia een beetje op dit onderwerp, en dat heb ik niet snel. En toch ga ik het zeggen: wij hebben gezegd dat we bij een slechte uitslag de zwangerschap zouden afbreken.

Dat was toen we het er van tevoren over hadden. Toen we eenmaal op week 15 zaten en nog steeds geen uitslag hadden waren we een stuk minder zeker over die uitspraak. Het is één ding om in theorie te spreken over het afbreken van een zwangerschap en het is iets heel anders om je als aanstaande ouders voor te stellen hoe zoiets daadwerkelijk zou zijn. En het is wéér heel iets anders om die stap ook daadwerkelijk te moeten zetten, of te kiezen ouders te worden van een kindje met een aangeboren afwijking of een afwijking die niet verenigbaar is met het leven.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat we allemaal geen idee hebben van dat soort beslissingen voordat we ze daadwerkelijk kunnen maken. En we kunnen daar eigenlijk van tevoren niks over zeggen. Laat staan dat we iets kunnen zeggen over de beslissing van een ander. We kunnen alleen het gewicht dat we zelf dragen beoordelen. Het gewicht dat een ander draagt kennen we niet.

Ik weet dus niet wat ik gedaan had met een slechte uitslag. Ik weet wel dat ik me heel gezegend voel met deze goede uitslag.

Liefs, Nira

Ps. Meer info over de NIPT vond je op:

https://onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

en

https://www.meerovernipt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *