CMV. Wat is het? Is het gevaarlijk? Kun je het voorkomen?

CMV. Wat is het? Is het gevaarlijk? Kun je het voorkomen?

Elke vrouw die tijdens haar zwangerschap lid is geweest van zo’n ‘uitgerekend in…’ groepje waar zowel Nederlandse als Belgische moeders aan deelnemen heeft het gemerkt: in België is CMV een “ding” terwijl veel Nederlandse zwangeren er helemaal nog nooit van gehoord hebben.

Ik was wel eens benieuwd wat de reden is dat er in België veel aandacht voor is en we er in Nederland helemaal niet mee bezig zijn, en hoe het nou zit met die CMV en ging op onderzoek uit.

Wat is CMV?

CMV is een afkorting voor Cytomegalovirusinfectie. Je loopt het op door contact met lichaamsvocht (speeksel, urine, bloed, sperma etc) van een persoon die het virus bij zich heeft. De meeste mensen raken in hun kindertijd al in aanraking met het virus. Als je het virus oploopt kun je klachten krijgen zoals koorts en opgezette lymfklieren maar je kunt ook besmet zijn met het virus zonder symptomen te hebben.

Na besmetting blijft het virus in je lichaam zitten. Een beetje net zoals bij herpes, kan het weer “opleven” als je weerstand laag is.

Is het gevaarlijk?

In principe is het CMV virus ongevaarlijk. Er is wel een risico voor vrouwen die het virus (vroeg) in de zwangerschap voor het eerst oplopen. CMV kan doorgegeven worden aan de ongeboren baby en dit kan leiden tot aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld ontwikkelingsachterstand, blindheid of doofheid. Het CMV virus is de grootste oorzaak van aangeboren afwijkingen bij kinderen in Nederland.

Dat klinkt heel heftig, maar als we gaan kijken naar de concrete cijfers valt het allemaal heel erg mee. Ik zal onderaan dit artikel een paar linkjes met informatie posten voor als je meer gedetailleerde cijfers en risico’s wilt lezen, maar de allerbelangrijkste cijfers: er worden in Nederland ongeveer 1000 kinderen per jaar geboren met het CMV virus, van wie er 180 ernstige afwijkingen aan overhouden. Even concreet betekent dat dat de kans ongeveer 0.6% is dat je baby het virus heeft bij de geboorte, en 0.1% dat je baby er een ernstige afwijking aan over houdt.

Met andere woorden: de kans is 99,9% dat je kind GEEN ernstige afwijking krijgt door CMV.

Kun je het voorkomen?

Je voorkomt een besmetting tijdens je zwangerschap alleen als je voorkomt dat je in contact komt met lichaamsvocht van anderen. Vooral door veelvuldig contact met kleine kinderen wordt het risico vergroot.

Maatregelen die je kunt nemen:

  • Was je handen na het verschonen van kinderen
  • Vermijd het delen van bestek en bekers met anderen
  • Geef geen zoenen op de mond
  • Maak spullen schoon waar speeksel of ander lichaamsvocht op is gekomen

Zoals je al ziet: het is bijna onmogelijk om besmetting helemaal te voorkomen als je intensief contact hebt met kleine kinderen. Maar wat men ook vergeet: je kunt het ook krijgen van je partner of door bestek etc te delen met een vriendin.

Persoonlijk heb ik er al snel voor gekozen om het los te laten. Het was echt kansloos om contact met lichaamsvocht van een peuter te voorkomen. Peuters likken ongeveer overal aan en moeten nog meerdere keren per dag verschoond worden. En mijn peuter deelt graag eten met mij, en geeft me graag natte zoenen op mijn mond. En ga ik hem dat dan abrupt weigeren? Dat kon mijn moederhart niet aan. Daarbij zou het betekenen dat mijn partner ook dezelfde maatregelen moet nemen én we ook moeten oppassen dat we van elkaar geen lichaamsvocht aanraken.

In mijn ogen is dat mission impossible. Misschien dat het nog wel lukt als je met kinderen werkt, maar met kinderen die bij je in huis wonen? Ik geloof er niet zo in.

Wat als je tijdens je zwangerschap besmet raakt?

De meeste vrouwen zullen hier helemaal nooit achter komen. In Nederland tenminste, want in België worden de meeste vrouwen hier standaard op getest. Het probleem is: als je het eenmaal hebt kun je er niks meer aan doen en de uitkomst ervan is onzeker. Het enige wat ze kunnen doen is je beter in de gaten houden maar er is geen geneesmiddel of behandeling. Gelukkig is er in de meeste gevallen niks aan de hand.

Waarom er precies zo verschillend wordt omgegaan met CMV in Nederland en België is me niet helemaal duidelijk geworden. Wel bleek op de website van het RIVM dat het algehele risico laag is en je er weinig aan kunt doen dus waarschijnlijk wordt het in Nederland als zinloos gezien om hier op te screenen. Routinematig screenen kan ook een heleboel ongerustheid veroorzaken.

En het gebrek aan screening en voorlichting is ook de reden dat de meeste Nederlandse zwangeren zich niet bewust zijn van dit virus. En misschien is dat ook wel helemaal niet zo verkeerd.

Wisten jullie wat CMV is? En zo ja, heb je je er op laten testen of je erg aangepast?

Meer lezen?

https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-cmv

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/cmv-infectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *